Blog-lovin'

Follow on Bloglovin

lørdag den 6. august 2016

Rotation: Veterinary Imaging + Akutmedicin, Obstetrik, Intensiv Terapi og Klinisk Anæstesiologi

Veterinary Imaging er et fag, der kører sammen med Akutmedicin, Obstetrik, Intensiv Terapi og Klinisk Anæstesiologi (ja, det er ét fag!).

For nemhedens skyld deler jeg fagene op i denne post, så det er lidt mere overskueligt ;)
Det skal i øvrigt nævnes, at hvis man af forskellige årsager har brug for at køre på halv tid en periode, så er denne rotation oplagt. Når du har to fag kan du nemlig nemt dele rotationen op, så du tager ét fag i en blok, og det næste fag i den følgende blok. Det gjorde jeg selv, og det var jeg rigtig glad for! (der kommer en blogpost mere specifikt om halv tid/sygeorlov senere).
Rotationen starter med en fælles introuge, hvor man får delt sig ud på mindre hold til akut-vagterne.

Veterinary Imaging:
Her lærer man om billeddiagnostik! Hovedfokus er på røntgen og ultralyd, da det er vidt anvendt til både smådyr og heste (knapt så meget til de kære landbrugsdyr! Som min landmands-svigeronkel ville sige: "det ka' æt betale sig!"). Man får dog også noget basal introduktion til MRI og CT.
Meget af undervisningen foregår i et lokale, hvor lyset slukkes (!!), så man bedre kan se røntgenbillederne på slides. Det betyder altså, at det gælder om at være tanket op på kaffe osv, for det ER let at falde i søvn i et mørktlagt lokale!
Vores forelæser var heldigvis sød nok til at have både te, kaffe og småkager parat til os, og så forefindes der en elkedel i lokalet! Så fortvivl ej, bare sørg for at være udhvilet og vågen ;)

En anden ting jeg var stor fan af i Imaging, var vores formiddag i dissektionssalen med Peter Holm. Det var helt sjovt at føle sig som en førsteårsstuderende igen, i samme sal og med samme forelæser, som dengang man startede med anatomi for frygteligt mange år siden! Ren nostalgi :) Sørg for at udnytte denne formiddag! I får et sæt knogler, og skal hjemmefra have gjort jer nogle tanker om, hvilke strukturer der er mest relevante at kunne mht. røntgen. Det virker lidt uoverskueligt, men jeg lavede et papir med de strukturer, som jeg tænkte ofte er involverede i skader, og strukturer som er gode holdepunkter i røntgen. Billeder fra røntgen er jo i 2D, så det er rigtig rart at kende sine knogler godt, og ud fra deres små strukturer/kendetegn kunne orientere knoglen i hovedet, så man ved hvad man ser på.
Og det er dét, denne formiddag er sat af til. I skal nok få nærmere forklaring inden i kommer derned, og i får også links til en hjemmeside, som har fine billeder med de typiske strukturer og landmærker på knoglerne, som er gode at kende. Sørg for at være velforberedte til denne formiddag! Jeg havde stor glæde af den gule osteologi-bog, samt König.

Yderligere har man selvfølgelig en masse øvelser med røntgen og ultralyd. Mest på kadavere, men man får også lov at være med, når der kommer rigtige patienter ind.

For at gå til eksamen skal man vise, at man kan indstille og håndtere røntgenudstyr. Så der er en lille praktisk eksamen, og den er IKKE slem! Jeg læste bare op på de forskellige projektioner for hver del af kroppen, og lidt om strålehygiejne osv. Det tager kun 10 minutter, hvor du fx får at vide der skal tages billeder af venstre carpus. Så lægger du bamsen korrekt, indstiller apparatet, og bliver udspurgt i nogle helt basale teoretiske ting. Ikke noget at frygte.


Akutmedicin, Obstetrik, Intensiv Terapi og Klinisk Anæstesiologi:
Velkommen til faget med studiets længste navn ;)
Som man fornemmer af navnet, så er det en god blandet landhandel, som man skal igang med i dette fag! Min første indskydelse om dette fag var, at jeg var nervøs! Anæstesi?! Akutmedicin?! Puha det lyder intenst og ikke mindst farligt - hvad hvis man gør noget forkert i en hektisk og travl situation? Hvad hvis man står med en patient i anæstesi og ikke aner hvad man skal gøre?!
Bare rolig - de VED at mange studerende har disse tanker, og i bliver holdt i hånden i starten, og når der ellers er behov for det! Akutmedicin og anæstesi, i klinikken, kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste studerende. Jeg var personligt SÅ positivt overrasket over hele forløbet, jeg synes der var en rigtig god introduktion og altid hjælp at hente.
Den vigtigste pointe her: man er ALDRIG overladt til sig selv! Der er altid sygeplejersker og dyrlæger til stede, og du bliver aldrig skubbet ud i noget du ikke er tryg ved.

Man starter med en masse gode forelæsninger i anæstesi, væsketerapi, obstetrik, genoplivning osv, så man får genopfrisket alle disse procedure, inden man "slippes løs" i klinikken. Forbered jer! Det gør altså underværker for både nerver og jeres udbytte af kliniktiden, at i har læst op på anæstesien og de mest gængse lægemidler, inden i møder op til intro-forelæsningerne. 
I vil lære de mest gængse anæstesiprotokoller, og hvilke hensyn der skal tages til fx visse racer, alder, tidligere sygdom osv. Så i bliver altså godt klædt på!
Der vil også være kadaver- og bamseøvelser, blandt andet hvordan man udfører hjertemassage, indfører tubus i svælget til anæstesi, osv. Så i får lov at øve jer i de praktiske ting på forhånd.

Så er det tid! I får kliniktid både på Frederiksberg og i Taastrup.

Jeg startede med kejsersnit på ko. Igen: i får undervisning og genopfriskning af dette på forhånd, husk at læse godt op, både på selve kejsersnittet, men også hvordan man suturerer igen bagefter. Da der er mange studerende pr hold, deles man op, så nogen åbner koen, og nogen hiver kalven ud og lukker bagefter.
Så er der føtotomi, en af de mere makabre procedure i vores fag. Det sker, at en kalv dør inde i koen, og så må man nogle gange skære den i mindre stykker, for at kunne hive den ud. I visse tilfælde vil man vælge kejsersnit også, det kommer lidt an på situationen. Det vigtigste er, at man ALDRIG udfører føtotomi, før man er helt sikker på, at kalven er fuldstændigt død. Man tjekker derfor øjenreflekser, bevægelse, om der kan hives hår ud af pelsen osv.
Selve føtotomien skal vi kunne udføre, fordi det altså er noget man engang imellem skal gøre, hvis man er i kvægpraksis.
Sørg for ikke at have for varmt tøj på! Det er skisme hårdt arbejde, og man kommer til at svede. I har to dage med disse øvelser. Begge dage får i to døde Jersey-kalve, som bliver lagt i kasser som skal gøre det ud for koens uterus. I lærer om hvordan man lægger snittene korrekt, og om alle de sikkerhedsforanstaltninger, som følger med. Og så er det ellers bare igang. Der er nogen til at holde føtotomet, og nogen til at save. Husk at være gode til at skifte hinanden ud, for man bliver træt i armene :)
Og MØD OP! Det er forsøgsdyr, som er købt og betalt udelukkende for vores skyld. De skal behandles med respekt, og det er respektløst IKKE at dukke op til øvelserne. De dyr er givet til os for at vi kan lære af dem og senere hen redde deres artsfællers liv. Så læs op på øvelsen, mød op og få det maksimale udbytte ud af det, så dyrene går så lidt "til spilde" som muligt. Jeg ved godt vi gennem studiet allerede er opdraget med, at man har respekt for forsøgsdyrenes brug og udnytter øvelserne mest muligt. Men det tåler altid en gentagelse, for det er vigtigt altid at huske sin etik.

Vagterne i Taastrup er således, at man har to nattevagter på 16 timer hver, samt en dagvagt på 8 timer.
Jeg var så "heldig", at jeg havde mine 16-timers vagter samme dage, som vi havde føtotomi og kejsersnit! Mit hold og jeg (man er som regel 2-3 personer pr vagt) nåede lige at få frokost, rehydrere og hvile benene efter føtotomi, før vi skulle på et maraton af en vagt. Hurra :D
De starter omkring kl 16, og så har du fri kl 8 næste morgen. Ingen kan forudse hvordan en vagt forløber! Der kan være fuldstændigt stille, hvor der så bare skal kigges til de indlagte patienter i løbet af natten, nogle skal måske have medicin eller have skiftet bandage osv.
Og så er der de vagter som jeg havde, hvor der er så intenst krævende patienter, at man ikke rigtig får siddet ned.

Jeg havde denne rotation i blok 4, så det var lige følsæson. Rigtig dejligt, tænkte jeg, så får jeg lært noget om pleje af føl! Og det skal jeg lige love for jeg fik. Af en eller anden grund, var der rekordmange neonatale føl i år (dvs. de er født for tidligt). Neonatale føl har lidt af iltmangel, og kræver helt enorme mængder pleje. Vi havde 2-3 føl på vores vagter. De har en lang liste af ting der skal gøres, og man når kun lige at blive færdig med listen, før man skal starte forfra!
Så vi drønede rundt hele aftenen, natten og morgenen. Vi fik hurtigt tag på de forskellige procedure, hvorfor dyrlægerne gav os mere og mere ansvar, så de også kunne se til de andre patienter, der kom ind i løbet af natten.

Det var SÅ lærerigt! Vi gjorde alt fra at tømme urinpose, rengøre, skifte væske ved behov, putte tæpper over dem når de sparkede det af og malke hopperne, til at give medicin, justere for ilt og væske, holde hoved og krop når de gik i kramper, hjælpe dem op at stå, forsøge at få dem til at die, skifte bandager, lave fysioterapi af deres ben, og meget mere.
Det var hårdt arbejde, men hold op vi lærte meget! En enkelt gang fik jeg lov at hjælpe til ved en kolikhest, men ellers var jeg hos føllene på alle mine vagter. Vi var nede at sluge aftensmad og kaffe i skiftehold, og selvom det lyder nederen, så var det FEDT at være med til så intensiv pleje, og føle man var en del af teamet og havde et ansvar! Og sådan er det: man aner ikke hvad man kommer ind til, og hvilke slags patienter man får, og det er det spændende ved at være på nattevagt!

Som i nok tænker, var vi smadrede efter nattevagterne :) Mine nattevagter lå efter føtotomi, og efter kejsersnit på so, så begge gange nåede jeg op på at være vågen i godt 28 timer i træk.
Sådan er det at være dyrlæge nogle gange, dog skal det siges, at det ikke var normalt med sådan nogle vagter! De fleste af mine medstuderende var heldige at have deres 16-timers vagter uden at have undervisning først, så de kunne møde meget mere veludhvilede op. Derudover var der som sagt enormt mange neonatale føl lige i år. Jeg kender flere der havde akutmedicin i vintermånederne, som så Netflix og sov det meste af deres nattevagter! ;)
Så det er helt og aldeles forskelligt, og det afhænger af tidspunkt på året, hvor meget personale der er syge, og andre tilfældigheder.
Vi nåede af gode grunde ikke at benytte hvilerummene, men de er der! Hospitalet har givet os to rigtig fine hvilerum med 2-3 sove-sofaer i hver, så man kan hvile sig på de mere stille nattevagter. Det er ren luksus :) Hav blot en sovepose med hjemmefra, så du ikke behøves redde op osv. Hvis der kommer en akutpatient, så kommer en af betjentene ned og henter jer, så i kan være med.
Vi har også et fint lille køkken, hvor man kan have sin mad i køleskab, varme den i mikroovn, og så er der selvfølgelig en elkedel og kaffemaskine!!

Jeg håber ikke det skræmmer nogen - at have en travl og pakket nattevagt er SÅ lærerigt! Vi kunne til sidst udføre mange af procedurerne med lukkede øjne, fordi vi fik så meget øvelse. Og personalet er SÅ taknemmelige for, at de studerende er der til at hjælpe. Jeg følte, at vi blev set som en vigtig ressource og som en hjælp, og det er fedt at føle sig som en del af teamet.
Og så ER det kun to nattevagter af 16 timer man har. Så man overlever altså ;) Og man får nogle andre patienter ind, end dem der kommer i dagtimerne. Og så har man selvfølgelig ALTID fridage efter sin nattevagt, så man kan hvile ud! Der er generelt en del fridage omkring vagterne, fordi så er det de andre hold, der har vagter. Så der er masser af hviletid, frygt ej!
Faktisk  var det næsten helt hyggeligt at tage hjem efter en veloverstået nattevagt, se byen vågne op, og vide man bare selv skulle hjem og have en god lang lur under dynen.

Herefter startede mine vagter på Frederiksberg med familiedyr. Disse vagter er lidt mere menneskelige, eftersom de kun varer 8 timer. Dvs. du har både dagvagter, aftenvagter og nattevagter, og de er lagt i en slags rotation, så du altid har hviletid imellem dem, så det er absolut til at overskue. Det gode ved denne tre-deling er, at du får set alle aspekter af hospitalsarbejdet på de forskellige tidspunkter. Der var både indlagte patienter at se til, samt dem der kom ind akut. Der kommer faktisk også akutpatienter om dagen, som har deres eget spor, da de af gode grunde ikke har bestilt tid. Så når du har dagvagt, så skal du faktisk ikke se til alle de normale patienter overhovedet, det er de andre studerendes job. Som akutvagt skal du kun se til indlagte patienter, samt dem der kommer akut ind.
Både i Taastrup og på Frederiksberg arbejdede jeg kun sammen med rigtig søde dyrlæger og sygeplejersker! Alle ved man er lidt lost/nervøs de første gange, og jeg har kun oplevet tålmodighed og venlighed. Nogle gange skal det gå rigtig stærkt, og så overtager de måske proceduren for dig - dette fandt jeg på ingen måde dårligt, faktisk var det rigtig rart at der altid var et sikkerhedsnet, hvis der kom noget virkelig akut ind, hvor man ikke selv havde erfaringen til at gøre det hele hurtigt nok.
Jeg så et hav af forskellige patienter, og igen var det bare enormt lærerigt!
Vagterne går hurtigt, når det kun er 8 timer, og man drøner rundt og laver alt muligt spændende! En enkelt af nætterne var der så stille, at vi fik sovet i hvilerummet, og det var også ret rart!

Sidste uge i faget bestod for mig af anæstesi. Det var nok den jeg var mest nervøs for, men endte med at elske den uge! Man forbereder sig på de kommende patienter dagen før, og når man så møder op, så gør man en bakke klar med alle de ting, som patienten skal bruge. Man får dermed øvet sig i hvilken størrelse tubus de forskellige patienter skal have, og man regner selv medicinen ud og trækker den op. Dine udregninger og sprøjter bliver altid kontrolleret af en anæstesisygeplejerske, så der ikke sker fejl.
Vi fik lov til mere og mere for hver dag, efterhånden som vi fik øvelsen. Rigtig fedt at få indøvet at lægge tubus i en patient og lægge venekateter, samt alle de andre ting der hører med. Og man bliver også en ørn til at aflæse anæstesimonitorering ;)
Alt i alt en rigtig god uge, med meget læring.

Eksamen er en lille skriftlig eksamen, og den er multiple choice, så det er til at overkomme! Samme gælder for veterinary imaging. Akutmedicin er dog med karakter, men det er som sagt ikke den sværeste i verden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar